B2C vs B2B: Påverkar betalningar för privatpersoner framtidens företagsköp?

ledyer founder ceo linus sandberg
Linus Sandberg Ledyer

På 10 år har kundupplevelsen för privatpersoner genomgått en revolution inom e-handeln. Från registreringar för att kunna handla, manuella processer och mängder av fält att fylla i innan du kunde betala och få hem grejerna, till att du idag endast checkar ut med ett par klick!

Kundresorna inom e-handel för privatpersoner är slipade, hela vägen från landningssidan till att kunden har handlat och nästa köpresa ska påbörjas. De nya generationernas kunder förväntar sig att allt ska vara snabbt, enkelt och smidigt, och företag som inte uppfyller dessa förväntningar kommer att förlora affärer till sina konkurrenter.

Företag som säljer B2B, oavsett om det är varor eller tjänster, direkt till slutkund eller är återförsäljare, har en utmaning framför sig eftersom B2B-köpupplevelserna hos dagens handlare, allt som oftast, är mer omständliga än inom B2C.

Här har ni några exempel på kund- och köpupplevelser jag har provat senaste veckorna, från landningssida till slutfört köp hos handlare som riktar sig både mot verksamheter som är slutkunder och återförsäljare:

Mathandlare; 53 steg

Elektronikkedja; 35 steg

Hyrbilstjänst; 52 steg

Elgrossist; 61 steg (och en tidsåtgång på över 22 minuter!)

trying to checkout

Traditionellt idag innefattar utcheckningsprocessen för företagskunder omkring 30 interaktioner, från landningssidan hos B2B-handlaren till att slutkunden har tryckt på “slutför köp”, där merparten av stegen ligger i kundregistrering och i kassan. Detta är ett stort hinder för att locka och behålla kunder. Särskilt de som är vana vid en smidig B2C-köpupplevelse, vilket utgör majoriteten av alla kunder idag och andelen kommer bara öka.

De yngre generationerna kommer göra inköpen framöver. De som har vuxit upp med den välutvecklade e-handeln vi har idag, med hur enkelt det är att handla som privatkund.

Varför skulle kunderna nöja sig med hur det var för 10 år sedan?

För att möta de nya kraven behöver företag erbjuda en sömlös och intuitiv köpupplevelse som är anpassad för B2B-kunder. En av de viktigaste faktorerna för att lyckas med detta är att erbjuda en enkel och snabb betalningsprocess. Även om B2B- och B2C-handel skiljer sig på flera sätt och absolut inte är 1-på-1 i alla flöden, så har B2B-handeln mycket att lära från B2C vad gäller kund- och köpresa.

Den nya generationens slutkunder är vana vid enkel och snabb utcheckning och betalning när de handlar som privatpersoner, och det är dags för företag att anpassa sig till detta och erbjuda samma enkla och smidiga köpupplevelse i sin B2B-handel. Med Ledyer kan företag möta de nya kraven och erbjuda en sömlös och intuitiv köpupplevelse som är anpassad för B2B-kunder.

Om du vill lära dig mer om hur Ledyer kan hjälpa ditt företag att hantera betalningar och erbjuda en sömlös köpupplevelse för dina kunder, tveka inte att höra av dig till oss. Vi hjälper dig gärna att hitta den bästa lösningen för dina behov och ta din B2B-handel till nästa nivå.