Solskydd mot bluffakturor - så står ditt företag starkt i sommarvärmen!

tobias-ericson-ledyer
Tobias Ericson Ledyer

Sommarvärmen bjuder inte bara på ljusa kvällar och glass i stora lass - den medför också en oroande ökning av bluffakturor. Men oroa dig inte, med rätt försiktighetsåtgärder kan ditt företag stå starkt och väl förberett mitt i denna sommarstorm.

Håll dina kollegor uppdaterade

Ha en ständigt uppdaterad sammanställning över dina godkända leverantörer. Se varje faktura från en leverantör som inte finns på listan som en röd flagga. Skulle du handla från leverantörer du vanligtvis inte handlar från, meddela dina kollegor så att de är förberedda när fakturan väl kommer.

Starka avtal är starka sköldar

Säkerställ att alla inköp är backade av skriftliga avtal. Detta agerar som en sköld mot bluffakturor, genom att ge en stabil grund för varje transaktion du genomför.

Vigilant inspektion av fakturor

Varje faktura bör granskas noggrant, med särskild uppmärksamhet på de som inte stämmer överens med tidigare avtal. Det är viktigt att vid misstanke agera snabbt och effektivt, och det kan vara en god idé att ha ett standardiserat brev redo att sända vid tvivelaktiga fakturor.

Transparent kommunikation är din bästa vän

Etablera ett system för tydlig och skriftlig kommunikation med alla dina leverantörer. Detta stärker din position om du någonsin behöver hantera en bluffaktura.

Kunskap är makt

Genom att se till att dina kollegor är välinformerade om hur man identifierar och hanterar bluffakturor, kan du undvika många problem. Försäkra dig om att de vet att undvika telefonavtal och att skjuta upp avtalsärenden till efter semesterperioden.

Om olyckan är framme, och du får en bluffaktura, finns det tydliga och enkla steg du kan följa:

Bli en detektiv

Vid misstankar om bluff, kontakta genast företaget som utfärdat fakturan. Stryk över den och skriv: "Bestrider betalningsansvar på grund av att avtal ej föreligger" och skicka tillbaka den till avsändaren.

Du kan besöka Svensk Handel och deras varningslista här, där du även kan ladda ner den, för att se om den misstänkta bluffakturan är skickad från något av de redan listade bolagen.

Bevisens makt

Dokumentera all kommunikation du har med företaget gällande bluffakturan. Detta kan vara avgörande bevis om du behöver bestrida fakturan eller vid andra eventuella rättsliga åtgärder.

Tillkalla hjälp

Om du är säker på att du har blivit lurad, tveka inte att vända dig till polisen. Rapportera bluffakturan tillsammans med alla insamlade bevis. Läs mer om hur du kontaktar polisen här.

Med dessa strategier på plats kan ditt företag fortsätta njuta av sommaren, utan att ständigt oroa sig för bluffakturor. Se dem som din solskyddsfaktor mot bedrägerier, som skyddar dig så att du kan fokusera på din verksamhet och även hinna njuta av semestern!